Het doel van de vzw is de persoon achter het ziektebeeld versterken en een ‘evenwaardig partnerschap’ promoten tussen zorgvragers en zorgverleners. Âmeluna verspreidt de principes van Persoons- en Familiegerichte Zorg en faciliteert de implementatie ervan in het zorglandschap.
Gij: Niet ‘jij’ of ‘u’ maar ‘gij’, omdat persoons- en familiegericht zorg er voor iedereen is. Laagdrempelig, ongeacht de waarden en geloof, ongeacht het niveau van opleiding en kennis van taal. Geen afstandelijke start, maar een warm welkom.
Gij en ik: Omdat er steeds interactie is, tussen patiënt (persoon) en zorgverstrekker, patiënt en familie, patiënt en mantelzorger, maar ook tussen zorgverstrekker en familie of mantelzorger, en ook zorgverstrekkers onderling in de eerste, tweede of derde lijn en/of vertegenwoordigers van zorgorganisatie en overheden.
Gij en ik, samen: Omdat resultaat alleen mogelijk is door samen te werken, omdat juist ‘samen’ de omstandigheden kan creëren waarin de patiënt zijn doelen en keuzes beter kenbaar kan maken. Omdat ‘samen’ een verhaal is van participeren.
Gij en ik, samen op weg: Omdat persoons- en familiegerichte zorg geen medicijn is dat op voorschrift beschikbaar is of een bouwdoos die met een eenvoudige handleiding steeds hetzelfde resultaat geeft. Het is een proces dat door iedereen anders ervaren wordt en nooit echt ‘af’ is. Een weg waarvan de route constant verandert. Want we zijn als persoon zelf voortdurend in verandering door onze omgeving, onze relaties en onze keuzes. Aan die factoren zal de zorg zich
moeten aanpassen.
Gij en ik, samen op weg naar andere zorg: Omdat het voor iedereen misschien logisch lijkt dat we de patiënt en zijn familie centraal plaatsen in de zorg, maar dat het toch vaak de organisatie is die bepaalt waar de weg naartoe gaat. Âmeluna vzw wil zorgverstrekkers een bruikbare tool in handen geven om van start te gaan met deze andere manier van zorg waarin de patiënt en de familie met hun betrokkenheid bepalen hoe de zorg moet gepland worden.
Persoons- en Familiegerichte Zorg is een benadering van zorgverlening waarbij de unieke behoeften, wensen en context van de persoon en zijn familie centraal staan. Het is een benadering die gericht is op het begrijpen van de persoon als een geheel, inclusief zijn fysieke, emotionele, sociale en spirituele aspecten. Er wordt gestreefd naar het bieden van zorg die rekening houdt met deze unieke behoeften, voorkeuren en waarden van individuen en hun families en om hen te betrekken bij het besluitvormingsproces en de planning van de zorg.
Persoons- en Familiegerichte Zorg begint met het respecteren van de persoon en zijn waardigheid. De zorgverlener ziet de persoon als een gelijkwaardige partner in de zorgverlening, luistert naar zijn wensen en behoeften en betrekt hem bij het zorgproces.
Persoons- en Familiegerichte Zorg erkent dat elke persoon uniek is en daarom een individuele aanpak nodig heeft. De zorgverlener probeert de zorg af te stemmen op de persoonlijkebehoeften en wensen van de persoon.
Persoons- en Familiegerichte Zorg moedigt samenwerking en partnerschap aan tussen de persoon, zijn familie en zorgverleners. De persoon en zijn familie worden actief betrokken bij het zorgproces en er vindt open en eerlijke communicatie plaats. Betrokkenheid bij het maken van beslissingen over de zorg en bij het plannen van de behandeling betekent informatie volledig delen.
Persoons- en Familiegerichte Zorg omvat de continuïteit van zorg en coördinatie tussen verschillende zorgverleners en instellingen. De persoon en zijn familie worden ondersteund bij het navigeren door het gezondheidszorgsysteem en zorgverleners werken samen omde best mogelijke zorg te bieden. Patiënten en hun familieleden krijgen consistentie en stabiliteit in hun zorg, zelfs als ze verschillende zorgverleners zien of verschillende zorginstellingen bezoeken.
Persoons- en Familiegerichte Zorg erkent de kracht van de persoonen zijn familie om de regie te voeren over het eigen zorgproces. De persoon en zijn familie worden ondersteund en gemotiveerd om actief deel te nemen aan zorgverlening en besluitvorming.
Persoons- en Familiegerichte Zorg streeft naar kwaliteit en veiligheid van de zorg. De zorgverleners richten zich op het leveren van zorg van hoge kwaliteit en er is aandacht voor de veiligheid van de persoon en zijn familie tijdens het zorgproces. Dit omvat het minimaliseren van risico’s en het handhaven van kwaliteitsnormen voor de zorg.
Elk individu heeft unieke gezondheidsbehoeften en -wensen. Persoons- en Familiegerichte Zorg erkent deze verschillen en past de zorg aan op basis van de specifieke situatie van de persoon. Dit kan leiden tot betere behandelingsresultaten en een hogere tevredenheid bij de patiënt.
Door de zorg te richten op de persoon en zijn of haar familie, wordt de communicatie tussen zorgverleners en patiënten verbeterd. Er is meer ruimte voor open dialogen, waarbij de patiënt actief betrokken wordt bij beslissingen over zijn of haar zorg. Dit vergroot de kans op het beter begrijpen en opvolgen van medische adviezen.
Persoons- en Familiegerichte Zorg moedigt patiënten aan om de controle te nemen over hun eigen gezondheid. Het betrekt hen bij het stellen van doelen, het maken van keuzes en het nemen van beslissingen over hun zorg. Empowerment van de patiënt is dus niet simpelweg het versterken van de patiënt zelf, maar wél het creëren van de omstandigheden waarin de patiënt zijn doelen en keuzes beter kan kenbaar maken. Dit kan het gevoel van eigenwaarde vergroten en het vertrouwen in het zorgproces versterken.
Door de nadruk te leggen op de familie als een belangrijk onderdeel van de zorgervaring, kan Persoons- en Familiegerichte Zorg helpen bij het verbeteren van de continuïteit van de zorg. Familieleden kunnen een rol spelen als mantelzorgers, ondersteuning bieden bij het nemen van beslissingen en de overgang tussen verschillende zorginstellingen of zorgverleners vergemakkelijken. Dat betekent dat familie (of een plaatsvervanger) minstens nauw betrokken moet zijn bij elke uitleg die aan de patiënt gegeven wordt.
Veel gezondheidsproblemen hebben niet alleen invloed op het individu, maar ook op het hele gezin. Persoons- en Familiegerichte Zorg erkent deze impact en richt zich op het begrijpen en ondersteunen van de gezinsdynamiek. Dit kan helpen bij het opbouwen van veerkracht binnen het gezin en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van alle gezinsleden.
In de praktijk betekent Persoons- en Familiegerichte Zorg dat de zorgverlener niet alleen kijkt naar de medische noden van de zorgvrager maar ook naar de persoonlijke omstandigheden, voorkeuren en het sociale netwerk. Dit begint met aandachtig luisteren en het opbouwen van een vertrouwensrelatie waarbij iedereen zich gezien en gehoord voelt. Er wordt duidelijke en begrijpelijke informatie gedeeld zodat de zorgvrager en diens familie actief kunnen deelnemen aan de beslissingen over de zorg. Samenwerking staat centraal met als doel zorg op maat te bieden die aansluit bij zowel de medische als emotionele behoeften van de zorgvrager. Deze benadering zorgt ervoor dat zorg niet alleen effectief maar ook menselijk en passend is voor iedereen die erbij betrokken is.
Word lid van onze gemeenschap voor updates, workshops en tips voor Persoons- en Familiegerichte Zorg; samen werken we aan zorg waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt.