Na haar opleiding snit en naad en studies voor binnenhuisarchitecte ging Maria aan het werk als tekenaar bij een architect. Vandaar haar fascinatie voor naaiwerk met geometrische vormen en patronen, de kleurenleer en de ruimtelijke optische effecten.
Al snel werd duidelijk dat ze daarmee later meer de artistieke richting zou uitgaan. Maria geraakte reeds vanaf de jaren 80 volledig in de ban van patchwork en quilten.

Patchwork was voor het eerst te zien in de 18° en 19° eeuw in Europa en Amerika. Het had toen eerder een praktische functie. Lapjes van gedragen kleding en stofoverschotten werden verknipt en volgens bepaalde patronen aan elkaar genaaid om terug functioneel te zijn voor kleding en dekens. In de 20° eeuw kreeg patchwork vooral een decoratieve functie en later zou “naald en draad” plaats maken voor de naaimachine.

Een quilt bestaat uit 3 lagen, de bovenlaag met de tekeningen met de verschillende lapjes, een tussenvulling en een achterkant. Om de 3 lagen aan elkaar te houden worden deze doorgenaaid of doorgestikt, dit noemt men quilten. Dit gebeurt volgens patronen of eigen ontwerp en dit leidt tot een prachtig reliëf en structuur en geeft diepgang aan het werk.

Maria gaat voortdurend op zoek naar nieuwe technieken, haar werk wordt steeds geraffineerder.
Elke quilt is een nieuwe en boeiende uitdaging die zij met volle overtuiging aangaat en die ontelbare uren in beslag nemen. Om haar kennis en ervaring door te geven en de interesse op te wekken voor nieuwe quiltsters is ze reeds tien jaar een gedreven lesgeefster.

De aangeboden quilt is 140 cm x 140 cm en is volledig machinaal gemaakt volgens een boeiend vormenspel en een prachtige kleurencombinatie.